Thursday, June 11, 2015

JUTAWAN SENYAP

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Hari ni, saya nak share tentang satu buku ni. Tajuknya, 'Menjejaki Jutawan Senyap'.
Cover depan buku pon tunjuk gambar selipar capuk je.First impression saya terhadap buku ni, mesti penulis ni cerita tentang orang2 yang dah berjaya tapi penampilannya biasa2 aja.. kalau sekali tengok macam orang biasa2, tapi duit dalam simpanan dah cecah juta2.. rupa2nya tekaan saya tepat sekali..

Actually, saya dah lama khatam baca buku ni. Tapi bile dok ngemas2 tetiba terjumpa buku ni. So, saya rasa macam nak share kat semua orang. Memang best buku ni. Lepas je abis baca buku ni, semangat nak berniaga tu tetibe jadi berkobar kobar. Hehe..

Nabi kite SAW, pun pernah berkata, 9 daripada 10 punca rezeki adalah dari perniagaan. So, x salah kalau kita nk mencuba kan..

Terus terang saya cakap, saya bukan daripada keluarga yang memperjuangkan perniagaan. Kalau suruh menjual tu memang semua orang akan elak2. Hehe..

Tapi lepas baca buku persepsi saya terhadap perniagaan berubah 200%.  Tak kisah la berniaga apa. Kalau bersungguh2 insyaallah pasti berjaya. Dalam buku ni ada menceritakan tentang orang yang berniaga aiskrim, berniaga keropok, berniaga cakoi pada akhirnya berjaya.. nampak perniagaan macam ni, biasa2 sahaja, tapi akhirnya mereka mampu bergelar jutawan. memang teruja sangat..

Ingat,! orang yang berniaga biasa2 macam kat pasar malam tu, sebenarnya mungkin lebih kaya berbanding kita yang makan gaji ni.. nampak luaran orang yang makan gaji ni lebih bergaya, kemas, keje kat dalam air cond sebenarnya mungkin status kewangannya kura g berbanding mereka yang keje berniaga kat pasar malam.

Maaf kalau orang yang makan gaji marah akan saya, ini cuma pendapat saya sahaja sebab saya pon seorang yang makan gaji.

Dan di akhir mukasurat buku ini, penulis (pak kiai), ada membuat rumusan seperti di bawah.Nampak tak. Disebabkan itu jugaklah, saya menguatkan nekad untuk terus menceburi perniagaan Shaklee kerana saya yakin perniagaan ubatan dan barangan kesihatan insyaallah akan sentiasa mendapat permintaan seperti mana yang telah dinyatakan oleh penulis dalam buku tersebut.

Saya berharap agar segala yang saya kongsikan ini akan memberi manfaat kepada pembaca yang membacanya..

Sekian terima kasih.

Sharing is caring..


No comments:

Post a Comment